Kastela

Kaštel Štafilić

Kad poželite malo mira, pejzaža ugodna oku, a želite kilometrima hodati tik uz more, odaberite relaciju od Kaštel Štafilića, pa sve prema Nehaju ili Resniku. Ovaj dio kaštelanske obale je iznimno idiličan. Redaju se užici za sva čula, niske boja i mirisa, borovi, tamarisi, krošnje limuna, naranči i grejpa, u stijene zavučen matar (petrovac), na stijenama u moru bujna vegetacija i stanovnici morskog priobalnog pojasa.

Kaštel Štafilić ne treba posebno predstavljati. Utvrda Rotondo vidljiva je iz Kaštel Novog, nekada ponos obitelji Stafileo. Nakon Rotonda, vidljiva je župna crkva iz 18 st. sagrađena u barokno-renesansnom stilu. Šetnica vodi do Gabina, omiljene plaže Kaštelana i susjednih Trogirana, a na nju se nastavlja nikad dovršena kula Nehaj, koju je počela graditi trogirska plemićka obitelj Lodi 1548. godine.

Nekada je kula bila poznata i po plesnim večerima, no sada je zaključana već dulje vrijeme i prepuštena sama sebi. Pred kulom se proteže mala ribarska lučica, od koje pa prema Resniku jedna za drugom dolaze plaža za plažom, uvala za uvalom. Raj za kupače, šetače, ribiče. Mjesta idealna za obiteljske izlete ili piknik, plićina i pijesak, izostanak prometa, sve su to aduti koji djeci osiguravaju nesmetano kretanje i sigurnu igru.

Štafilić i Nehaj, od kala i arhitekture, do plaža i uvala, imaju nešto što vas tjera da se opet iznova prošetate i doživite taj mir. Da li su za to krivi lijepi zalasci sunca, stijene porazbacane usred plićine, žamor galebova ili pjesma ribara koji slažu mreže, tako je svejedno.